05 December 2016

Sharing is Caring : Panduan Memohon Pengecualian Bayaran Balik PTPTN

Assalamualaikum.

Hai. Lama tak bersua kan? Hiks. Saja nak bagitau, semalam hari Ahad kan. Tapi kat Johor hari bekerja. Waktu aku buat projek menggoreng kat dapur warung tetiba mai abang posmen. Cuak tak cuak la bila dia bagi surat Utusan Seri Paduka Baginda kan. Terpampang PTPTN besau gitu. Akak aku pun sambil membebel cakap, "Surat kutip hutang dah sampai, ayokk tak tau." 


Aku pun dengan nervous dupdapdupdap bukak envelope. "Kelulusan Pengecualian Bayaran Balik PTPTN........" Alhamdulillah lulus pun akhirnya. Muehehe. Selama aku dah abis belajo ni rasa terbeban betul tiap kali bukak tv ke radio ke fb ke pastu terdengar atau terbaca pasal PTPTN. Rasa macam, ehhh hutang tak bayorrr. Rasa terbeban tau. Tapi tu la kan, reti pinjam takkan tak reti bayar balik. Huhu.


Cita dia, aku lambat apply exemption bayar balik ni actually. Tambah lagi lepas eksiden haritu aku take time nak recover, since tu memang dah tak jejak KL dan I kept on delay and delay. Pendek kata tiap kali plan nak pi UM mesti ada halangan. Last-last aku call UM mintak surat pengesahan kelas pertama and depa suruh tulis e-mail rasmi. Surat tu siap few days camtu. After that, kena pi UM ambik surat tu by hand. Alang-alang la kan, aku pi ambik surat tu dan mintak cop pengesahan kat salinan degree. 

Tbh, aku pi UM tu lagi 2 minggu nak cukup setahun after aku konvo. Kalau ikutkan syarat kat website PT tu, permohonan kena kemukakan dalam masa kurang setahun selepas pengijazahan (konvokesyen). Aku congak-congak pastu depa nak proses dalam sebulan lebih camtu so aku cuak gak mana tau tak diluluskan. Mati la nak kena bayar hutang tu dengan yang tertunggak bagai.

Waktu aku pi pejabat PT kat UTC KL tu aku tanya la kat officer tu, pasal kegusaran aku takut permohonan tak lulus. Dia kata, takda due date pun nak apply, apply je. Aikkk, pulak dah. Tapi bagi korang yg layak apply aku nasihatkan apply la cepat ye. Officer tu baik hati la explain memacam pastu siap printkan penyata hutang tu. Masa tu dah tertunggak berapa ribu tah. Dia cakap kalau dah diluluskan, automatik yg tertunggak tu semua clear sekali tak payah bayar la kan. Okay, thats it. Pastu, dia suruh call terus PTPTN punya HQ after sebulan lebih untuk update balik. Tup tup semalam dapat surat dah. Tak dan nak call. Hehe.

So, ni sedikit panduan untuk yg malas nak check kat website PT. Syarat nak apply pengecualian bayaran balik PT tu cemana?

1) Korang kena mengikuti kursus pengajian sepenuh masa.

2) Berjaya tamatkan pengajian dalam tempoh yg ditetapkan dalam dokumen tawaran pinjaman PTPTN. Let's say pengajian korang tu supposedly abis dalam masa 4 tahun, so 4 tahun la. Kalau ditakdirkan korang ada kantoi subjek fail and kena extend lagi satu sem, so kira tak grad pada masanya la kan. Dah takleh nak mohon :(

3) Pinjaman PTPTN tak bertindih dengan tajaan lain. Contoh, ada buat pinjaman kat Yayasan blablabla dan dalam masa sama pinjam PT jugak. Tak boleh k.

4) Perlu kemukakan permohonan yg lengkap kepada PTPTN dalam tempoh 12 bulan daripada tarikh pengijazahan semasa konvokesyen. Yg ni aku dah sebut kat atas tadi.

5) Bagi korang yg study kat IPTS, make sure kursus yg korang ambik tu dapat Sijil Perakuan Akreditasi daripada MQA.


Okay tu baru syarat dia. Dokumen yg korang perlu kemukakan pulak apa dia?

1) Akuan peminjam yg dah lengkap diisi. Boleh download online. Google je nanti jumpa la. Yg ni personal details je tak banyak pun kena isi.

2) Salinan Ijazah Sarjana Muda Kepujian Kelas Pertama atau yg setaraf dengannya yg disahkan. Tak boleh mintak cop ketua kg ke guru besar sekolah rendah ke apa, tak boleh k. Jangan mengada. Wajib mintak cop pengesahan pegawai yg berkenaan kat tempat korang belajar. Bagi je salinan tu nanti depa tau ler sapa yg kena cop.

3) Salinan transkrip exam yg disahkan. Yg ni transkrip for every semester tau, nanti uni akan bagi yg official punya. Result tiap sem complete dengan pointer keseluruhan. Jangan lupa sahkan jugak.

4) Bagi peminjam IPTS, kena bagi salinan Sijil Perakuan Akreditasi daripada MQA. Kena sahkan jugak, jangan lupa. IPTS je kena bagi. IPTA tak payah. Jangan mengada.

5) Surat pengesahan kelas pertama, in case dalam dalam ijazah korang takde tertulis kelas pertama. Macam aku punya, dia just tulis lulus dengan kepujian. So, kena la mintak surat ni kat uni tempat korang belajo tu ye.

Okay tu je la kot. Lepas dah complete dokumen tu semua korang hantar je kat kaunter pejabat PTPTN yg terdekat. Tapi kalau rasa boring, nak travel ke office PT yg jauh pun takde hal. Duduk Perak tapi nak submit kat kaunter PT Johor. Boleh je. Hiks.

Baiklah, aku harap entry ni sedikit sebanyak dapat membantu korang. Yg tak mau bayor hutang tu pulun la sikit belajor, bagi dapat pointer tinggi. Kalau takde rezeki, em nak buat cemane, bayar ler balik. Kalau tak nanti tak boleh la nak acah-acah travel ke oversea. Ye dok? Hihi. Oh ye, sis tak rajin bukak blog ni. So kalau ada soalan boleh dm ke instagram @theana.closet . Ewah sempat promote pulak. Haha. Sebab yg tu rajin on. Tanya la nak tanya apa pun. Okay, till then.

Wassalam. 

No comments:

Post a Comment