27 February 2015

Short Story : Tangis

“Adni, kau kenapa menangis ni??” Tangan aku pantas berlari mengusap bahu gadis di sisiku itu.

Aku tatap wajahnya. Matanya merah dan sembab, sisa air mata masih kelihatan di pipi montel itu, bibirnya terkumat-kamit menyumpah seranah entah siapa.

“Aku benci!! Sial!!“

Langsung aku tersentak apabila Adni menjerit tiba-tiba. Aku mengalihkan pandangan ke sekelilingku. Manusia yang lalu di kiri kanan hanya menoleh sesaat dua ke arah Adni. Tidak kurang pula yang melemparkan senyum sinis. Rata-rata manusia tersebut seolah tidak peduli.

Aku alihkan pandangan kembali ke arah Adni. Nafasnya tertahan-tahan sebelum cecair jernih kembali menghambur keluar. Aku cuma membisu. Membiarkan dia menangis sepuas-puasnya. Biar Adni membuang semua emosinya yang terzahir dengan  air mata.

Kata orang, kaum hawa  itu lemah. Terlalu lemah. Seringkali menangis. Asal sedih sahaja menangis. Jika geram, juga menangis. Padahal orang yang berkata-kata itu tidak tahu; air mata sumber kekuatan perempuan. Segala emosi dan beban mereka terkandung dalam air mata. Sinonimnya perempuan dengan air mata dan lemah. Aku tersengih sendiri. Lucu.

Ah, seperti aku juga yang kadangkala menangisi nasib sendiri. Aku rasa puas setelah menangis. Pundakku terasa ringan. Memanglah menangis tidak akan bisa menyelesaikan masalah. Tapi yang jelas, terasa hilang segala lelah walau cuma seketika. Aku pandang Adni sekilas lalu sebelum menebarkan pandangan ke arah tasik di hadapanku. Aku tersenyum.

Tidak. Air mata bukan tanda perempuan lemah. Tetapi tanda mereka sudah bertahan terlalu lama. Terlalu cekal. Terlalu kuat.

Mataku beralih ke arah satu sudut lain. Seorang lelaki berbaju merah sedang bersandar di sebatang pohon ara. Bahunya bergerak naik turun perlahan. Wajahnya terhalang oleh tangan kanan yang menekup dahinya, sementara tangan kirinya pula setia di pipi. Duduknya kaku di atas rumput yang sudah mula bertukar warna keperangan.

Aku mengamati lelaki berbaju merah itu lebih lama. Aku tersenyum lagi. Kali ini senyumanku lebih lebar.


Nah ternyata, kaum adam juga menangis. 
:)


No comments:

Post a Comment